Als vrachtwagenchauffeur bij Sluyter Logistics wil je natuurlijk altijd up-to-date blijven en voldoen aan de regels. Een van die belangrijke regels is de code 95. Maar wat houdt code 95 precies in en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel leggen we het je duidelijk uit, zodat je precies weet wat je moet doen om veilig en volgens de Europese wetgeving de weg op te blijven gaan.

Wat is code 95?

Code 95 is een aanduiding op je rijbewijs. In alle landen van de Europese Unie is code 95 verplicht. Als chauffeur ben je volgens Europese regels verplicht om elke vijf jaar minstens 35 uur nascholing te volgen. Dit geldt voor iedereen die beroepsmatig voertuigen bestuurt waarvoor een rijbewijs C of D nodig is.

Hoe werkt het?

De richtlijn bestaat uit twee delen: de basiskwalificatie en de verplichte nascholing. De basiskwalificatie haal je samen met je rijbewijs. De nascholing moet je elke 5 jaar opnieuw doen. Van de 35 uur nascholing moet minimaal één dag van 7 uur een praktijktraining zijn.

Waarom is code 95 verplicht?

Code 95 is er om de verkeersveiligheid te vergroten. Met goed opgeleide chauffeurs kunnen we het aantal ongelukken met vrachtwagens verminderen. Ook helpt het om de CO2-uitstoot te verlagen en bij te dragen aan een beter milieu. Daarnaast zorgt het ervoor dat chauffeurs betere vaardigheden hebben, wat het imago van de logistieke sector verbetert.

5 jaar geldig

Na het behalen van je code 95-examen komt code 95 op je rijbewijs te staan. Vanaf dat moment is het 5 jaar geldig. Na 5 jaar moet je de code 95 verlengen met een nascholingscursus. Zonder verlenging mag je niet meer beroepsmatig rijden met een rijbewijs C of D. Het is slim om elk jaar een deel van de nascholing te volgen en niet alles op het laatste moment te doen. Als iedereen wacht, kunnen er te weinig opleidingsplaatsen zijn, waardoor je je code niet op tijd kunt verlengen.

Vrachtwagenchauffeur worden?

Bij Sluyter Logistics kennen wij een informele werksfeer en zijn er tal van mogelijkheden tot professionele ontwikkeling. Wij hechten veel waarde aan vertrouwen en eigen verantwoordelijkheid. Wij leveren kwaliteit en dat doen wij met elkaar.
Samen zijn wij Altijd in beweging! Benieuwd naar de actuele vacatures? Bekijk hier onze Werken Bij Sluyter website.

Veelgestelde vragen

Als je inlogt op de website van het CBR, kun je een overzicht vinden van je nascholingsuren. Dit werkt via DigiD. Daar worden je punten van de cursus code 95 bijgehouden.

Wanneer je bij ons werkt, betalen wij de kosten voor de code 95 nascholing.

Code 95 is een cursus en geen examen. Je kunt daarom niet zakken. Wel moet je de code 95 binnen 5 jaar halen, anders mag je niet meer als beroepschauffeur rijden.